100% positiv hundetrening – er det mulig?

For de fleste av oss er 100% positiv hundetrening vanskelig. Vi er gjennom generasjoner oppdratt til å kjefte når barn eller hunder gjør noe galt. Problemet med dette er at det blir et stort fokus på det hunden gjør galt og lite fokus på hva den faktisk gjør riktig. Vi ser på det den gjør riktig som en selvfølge og ikke noe vi må belønne.

Det kan ta litt tid for de fleste å skulle endre denne tankegangen, og den automatikken som ligger i å si nei når hunden gjør noe galt. Men får du dette til vil du oppleve å få en hund som er mye mer motivert og lærevillig hele tiden, i stedet for kun når du har godbiten fremme. I stedet for «nei» kan du lære inn en kontaktlyd som gjør at hunden bryter det den driver med og kommer til deg, helt uten ubehag. Det har samme effekt: hunden slutter med det den driver med, men hunden slipper å føle det som et ubehag.

For å få til positiv hundetrening  må du også lære deg om hundens naturlige atferd og språk. På denne måten har du et bedre grunnlag for å vite hva som er vanlig hundeatferd og hva som er problematferd. Det er vanskelig å skulle trene en hund uten å ha en forståelse for hva som er vanlig og hva som ikke er vanlig.

Konsekvenser ved bruk av straff: hund får godbit

  • Hunden blir umotivert fordi den forventer at et ubehag kan oppstå. Den tenker at det er bedre å ikke gjøre noe enn å risikere å gjøre noe feil.
  • Hunden blir redd og usikker, og alle de bivirkningene det fører med seg (eks. stress, aggresjon, m.m.).
  • Hunden stoler ikke like mye på deg fordi du oppfører deg truende.

Konsekvenser ved bruk av belønning:

  • Hunden blir motivert for å jobbe og jobbe med DEG
  • Hunden vil assosiere deg med noe positivt og bli mer kontaktsøkende. Dette danner et fantastisk grunnlag for all trening.
  • Hunden blir trygg på seg selv, da den føler mestring ved å lære noe nytt.

Vil du lære mer om positiv hundetrening?

Annonse hundetreningsgruppe på Facebook

Legg igjen en kommentar

Handlekurv

Venteliste - Mental aktivisering

Registrer deg og få e-post når nye kurs settes opp på Kløfta.

Du vil kun motta e-poster relevant til kurset.