GÅ på tur med hunden din og få en roligere hund

Har du noen gang tenkt over det? Når du går på tur med hunden, hvis hunden er en liten eller mellomstor hund, så må den jogge for å holde tritt med deg. Tenk å måtte jogge hver gang man skal på tur, det hadde ikke jeg orket.

Hvis vi ser på hundens naturlige adferd(ethogram), ser vi at halvparten av aktiv tid blir brukt på å gå og utforske. Altså: gå og ikke jogge.

Når vi jobber med dyr og hund, er det viktig å prøve å tilpasse hverdagen så aktiviteten faller inn under den naturlige atferden til hunden. På denne måten er vi ett steg nærmere å forhindre stress og problemadferd, og vi får en roligere hund.

Vi vet det at hunder er økonomiske med energien sin og vi må gå på lange turer for å slite ut en hund fysisk. For å bruke energien til en hund, må vi også fokusere på den mentale biten av treningen. Snuse, observere omgivelsene, ta valg, osv. Når hunden går sakte får den mer tid til alt dette, så får vi faktisk en roligere og mer tilfreds hund!

Når hunden går og løfter ett og ett bein i ujevn terreng bruker den alle de små støttemusklene rundt leddene. Vi trenger sterke støttemuskler for å ikke oppnå ubalanse i kroppen, for ubalanse fører til ubehag over tid. Når hunden beveger seg raskt, bruker den de store musklene i kroppen.

Har du en hund under 5 kg, ja da må du gå veldig tregt. Det vil nok være vanskelig for en hund som har jogget på hver tur i flere år og plutselig skulle gå sakte. Dette er ikke rart, for musklene er ikke sterke nok. Det du kan gjøre da, er å få hunden til å gå sakte 5-10 skritt om gangen og gradvis utvide for hver dag.

Jeg sier ikke at hunden ikke skal få lov til å løpe og leke, men turen bør ikke KUN være løping og herjing! Lengden på turen betyr ingen ting, bruk heller klokka. Gå rolige, hyggelige snuseturer med hunden din, så skal du se at hunden din blir roligere og mer tilfreds.

Kilde:
Foredrag med Julia Robertson, Galen Therapy Centre
Foredrag med Martin Fisher
Forskning på naturlig aktivitet for hund

Legg igjen en kommentar

Handlekurv

Venteliste - Mental aktivisering

Registrer deg og få e-post når nye kurs settes opp på Kløfta.

Du vil kun motta e-poster relevant til kurset.