7 grunner til at hunden ikke gjør som du sier

1. Det har ikke lønnet seg tidligere

Hvorfor gjør du de tingene du gjør? Mest sannsynlig fordi det vil lønne seg for deg enten nå, eller i fremtiden. Det er det samme for hunden din, bortsett fra at den vil at det skal lønne seg NÅ. Hvis du gang på gang ber hunden din om å gjøre noe, men ikke gir den noe for det, så vil den mest sannsynlig slutt å gjøre det i fremtiden.

Et godt eksempel på dette er når du kaller inn hunden din for å sette den i bånd etter den har løpt løs. Gang på gang lærer hunden at det ikke lønner seg å komme til deg når du roper på den når den er løs. Derfor slutter den med det eller stopper en meter fra deg så du ikke får tak i den. Høres det kjent ut?

Hvordan snu dette? Jo, det må lønne seg. Hva er bedre for hunden din enn å løpe løs? Er det å leke med deg etter innkalling, eller er det å søke etter godbiter? Ved å gjøre det lønnsomt igjen og igjen, endrer du gradvis hundens atferd i fremtiden. 

2. Kroppsspråket ditt er truende

Hører ikke hunden din på deg før du hever stemmen eller tar et skritt mot den? Da gjør hunden som du vil fordi den synes at du er ubehagelig. Den har lært at så lenge den er nær deg så må den gjøre som du sier. Men når hunden ikke er i nærheten av deg så hører den ikke fordi den vet at du ikke kan gi den en konsekvens. 

Hvis hunden din er redd for en konsekvens vil det være vanskeligere for den å gjøre det riktig. Tankene går rett og slett bare til å unngå ubehaget og ikke på å gjøre som du sier. Et eksempel på dette er at hunden legger seg ned når du ber den om å komme.

Ved å ha fokus på hvordan ditt kroppsspråk (og språk) er, samt lære hunden at det lønner seg, vil du over tid få en hund som har lyst til å høre på deg. 

3. Oppgaven er for vanskelig

Har du opplevd å lære noe nytt, men gitt opp fordi det var for vanskelig? Det har jeg. Følelsen av å ikke få til noe igjen og igjen er skikkelig kjip. Da er det enklere å bare la vær å gjøre det fordi man vet at man vil feile. Slik er det for hunden vår også.

Så hvordan kan vi endre dette? En måte er å dele opp oppgaven i flere mindre (og enklere) steg. Det høres enkelt ut, men er ikke nødvendigvis det. For å gjøre en oppgave enklere må vi kjenne hunden vår, klare å lese språket og ha kunnskap om hvordan hunder faktisk lærer. Noter deg de siste to punktene her og start denne prosessen etter du har lest ferdig denne bloggposten. 

4. Miljøet er for vanskelig

Hunder klarer bare å fokusere på et vist antall ting samtidig. Hvis du trener hunden din et sted hvor det er andre hunder som leker, barn som gråter, trikk som kjører forbi og måker som spiser brød, kan det være vanskelig for den å fokusere på oppgaven. Jeg sier ikke at hunden din aldri vil få det til i et slikt miljø, men at den må være godt miljøtrent for å få det til. Har den lært å forholde seg rolig og ikke bry seg rundt disse forstyrrelsene vil det ikke være noe problem.

En løsning på dette kan være å lære hunden øvelsen hjemme hvor det ikke er noen forstyrrelser. Når hunden kan øvelsen godt kan du gradvis legge til fler forstyrrelser ved å trene andre steder. 

5. Det du spør om er ubehagelig

Tenk deg at hunden din er redd for andre hunder. Du er på tur og ser at en annen hun nærmer seg. Du ber hunden din sitte. Den andre hunden kommer nærmere og nærmere. Hunden din blir mer og mer redd. Når dette skjer igjen og igjen vil hunden lære at når jeg blir bedt om å sitte så kommer den ekle hunden nærmere, derfor dropper jeg å sitte. 

For å vite om det vi spør om er rettferdig må vi ha kunnskap om hundens språk og hvordan hunder lærer. Vil du lære om rettferdig passeringstrening? Last ned gratis E-bok her:

6. Alternativet er mye bedre

Har du noen gang stått å viftet med verdens beste godbiter foran ansiktet til hunden din, men den velger å ignorere godisen og heller gjøre noe annet? En av grunnene til at lokking ikke fungerer er at hunden får presentert 2 valg. Den kan derfor vurdere disse opp mot hverandre ut ifra akkurat den situasjonen.

Hvis du gjør det til en vane i treningen din å presentere belønningen etter oppgaven er utført (og variere hva som er belønningen) vil du få en hund som har lyst til å gjøre det du spør den om. For å få til dette må så klart oppgaven eller miljøet ikke være for vanskelig. Ser du hvordan alt henger sammen?

7. Hunden er stresset

Hunder kan bli stresset på samme måte som oss. Når man er stresset er det mye vanskeligere å fokusere og huske, i tillegg til at det ikke blir gøy å skulle lære noe nytt. Stress kan komme av mange ting: dårlig søvn, høye krav, sykdom/smerte, dårlig kost, osv. Det er så mange ting som kan skape stress hos hunden og så mange bivirkninger av stress at jeg ikke kan liste det opp her. Kanskje det i stedet kommer en egen bloggpost om stress i fremtiden. 

Legg igjen en kommentar

Handlekurv

Venteliste - Mental aktivisering

Registrer deg og få e-post når nye kurs settes opp på Kløfta.

Du vil kun motta e-poster relevant til kurset.