Hunden skal respektere mine valg! ..Eller?

Hunder er flinke til å tilpasse seg oss. Men selv om de er blitt gode på å godta ubehagelige situasjoner vi setter de i, er det ikke dermed sagt at det er rettferdig av oss å kreve at de skal respektere det. Hvis hunden din gang på gang opplever at du er ubehagelig så vil dette gå ut over tilliten til deg og livskvaliteten til hunden. For er ikke vi det viktigste i hunden våres sitt liv?

Hva er det vi gjør som er ubehagelig for hunden?

Vi går rett mot hunden og ikke i en bue

Når hunder hilser pent på hverandre går de i en svak bue mot hverandre, de respekterer hverandre. Det å gå rett på oppfattes som mer truende. En studie er blitt gjort hvor de måler hundens puls når man går i bue rundt en annen hund og når man går rett forbi. Den viser at hundens puls øker mer når de går rett mot og forbi. Hvordan kan vi tilpasse dette vår hund? Vi kan gå litt til siden for hunden slik at vi retter mer av siden vår til hunden.

Vi bøyer oss over hunden

Her gjelder samme konsept som over. Dette oppleves som mer truende for en hund og pulsen øker. Vi kan i stede sette oss på huk med siden vår vendt mot hunden.

Vi klemmer og holder fast hundendame holder fast hunden

Hvis du ser på mange bilder eller filmer (eller filmer din egen hund) hvor hunden blir klemt, ser du at den ofte viser dempende signaler eller signaler på stress. Det er veldig unaturlig for en hund å bli holdt fast. I slike situasjoner er det kort vei fra kos til å bli bitt. Hvis du f.eks. koser med hunden, den opplever å «sitte fast» og prøver å vri seg unna, vis at du respekterer dette. La hunden få mer valg over egen kropp.

Vi snakker med sint stemme når hunden har gjort noe ”galt”

Det er som regel to grunner til at hunden ikke gjør som du ønsker. Den vet ikke og den vil ikke. Den vet ikke fordi du ikke har lært den hva den skal gjøre. Eller den vil ikke fordi det ikke lønner seg for den. Hvis vi da blir sint på hunden så hverken vil den mer eller vet bedre neste gang du er i en liknende situasjon. Hunder (og mennesker) synes det er veldig ubehagelig å få kjeft. Hvis man gang på gang får kjeft så mister man selvtillit, mestringsevne og det gode forholdet man kunne hatt.

Hunden har ikke noe sted å trekke seg tilbake hvis det er mye som skjer rundt den

Det å få nok ro, og spesielt i sitt eget hjem, er viktig for både deg og hunden. Hvis man ofte utsettes for sjas og mas, uten å kunne komme seg bort fra det, vil det blir veldig stressende i lengden. Dette gjelder spesielt hunder som bor i barnefamilier eller ofte får besøk.

Du koser med hunden når den ikke vil ha kos

Hvis hunden slapper av eller gjør sin egen greie, er det ikke sikkert at deg vil ha kos. Du kan sjekke dette ved å kose på hunden i 5 sekunder, trekke hånden litt unna og se om hunden tar initiativ til mer kos. Hvis den ignorerer deg så er det et tydelig tegn på at den ikke ønsker kos.

Forbedre livet til hunden din

Hvis vi kan endre disse små tingene, kan jeg love deg at hunden din får det mye bedre og samarbeidet deres vil styrkes. Husk, hunden bor i vår verden og har allerede måtte tilpasse seg mye for å passe inn. Da er det bare rettferdig at vi respekterer hunden vår.

Det varierer hvor mye hver enkelt hund reagerer på disse tingene, men de fleste vil synes at det meste på denne lista er ubehagelig. Det er mulig å trene opp hunden til å synes at noe av dette er ok hvis det er nødvendig, men det er et annet tema.

Klar for å lær mer?

Få gratis nettkurs hvor du lærer de 5 stegene til å endre et atferdsproblem her.

2 hendelser på “Hunden skal respektere mine valg! ..Eller?”

  1. Hei jeg har en liten chihuahua på 6 år, og hun bjeffer på alt og ingen ting. Hun bjeffer til og med på en person som ikke skal være der. Hun bjeffer på folk på den andre siden av veien som heller ikke skal være der. Er der noe jeg kan gjøre med det? Håper på svar.😊🐕👍

Legg igjen en kommentar

Handlekurv

Venteliste - Mental aktivisering

Registrer deg og få e-post når nye kurs settes opp på Kløfta.

Du vil kun motta e-poster relevant til kurset.