Hva er sosialisering og hvorfor er det viktig for valpen?

Sosialisering er egentlig et litt rart ord å bruke. For hva mener vi egentlig med sosialisering?

Sosialisering er fint å bruke for å lære å være rolig rundt andre hunder, mennesker og i forskjellige miljøer. Det vi egentlig trener på er å være ROLIG i forskjellige miljøer, med forskjellige objekter. Det å venne seg til å kjøre bil, få besøk, bli håndtert og gå tur i nye miljøer, er sosialisering. Jeg ser mange som tenker atto valper som koser sosialisering betyr å la hunden hilse på, leke eller gå bort til alt mulig rart, og spesielt hunder. Det vi som regel får da er en hund som blir veldig frustrert når den ikke får lov, fordi den har vokst opp og blitt større. Frustrasjon kan føre til hopping, bjeffing, aggresjon, osv, osv..

Sosialiseringsperioden til hunden er opp til 12 uker. De virker uredde og har ikke lært hva de skal være redd for enda. Det er viktig å bruke denne muligheten til å sosialisere valpen, for det er ikke like lett når den blir eldre.

Fryktrespons

Fra 8 uker begynner fryktresponsen å gradvis bygge seg opp. Derfor er det viktig at sosialiseringen med mennesker, andre hunder og dyr den vil møte ofte i livet sitt er gjort før 8 uker. Den læringen som skjer i hjernen ved sosialisering skjer 100 ganger tregere hos en voksen hund enn en valp. Dette betyr ikke at vi ikke trenger å fortsette å sosialisere hunden vår når den blir voksen, for hvis man ikke holder det ved like, mister man det.

Hvis hunden har hatt dårlig sosialisering tidligere i livet, vil vi ikke se problemene før hunden er 5-8 måneder. Det er først da vi ser at sosialiseringen som valp kanskje ikke har vært så god. Men kan vi endre det? Ja, men det vil ta mye lenger tid hos en voksen hund.

Kilde: Ian Dunnbar

Legg igjen en kommentar

Handlekurv

Venteliste - Mental aktivisering

Registrer deg og få e-post når nye kurs settes opp på Kløfta.

Du vil kun motta e-poster relevant til kurset.