Hvordan belønne hunden med lek

Det er lurt å ha flere måter å belønne hunden sin på enn bare godbiter. Lek kan være en veldig motiverende og morsom belønning for hunden. Når vi bytter på hvilken type belønning vi bruker, blir det ekstra spennende for hunden. Vi kan variere fra dag til dag, men enda bedre er det når vi variere belønning i løpet av treningsøkta.

Hvilken leke skal jeg bruke

Bruk en lang leke, gjerne 1 meter med strikk. I enden er det festet noe som hunden kan bite over. Hunder har forskjellige preferanser. Test gjerne litt forskjellig: hårete, stoff, skinnimitasjon, osv. Du kan også knyte fast et tau på favorittleka til hunden din.

Leken brukes kun i treningssammenheng, på denne måten får den en mye større verdi enn en leke som er tilgjengelig for hunden hele tiden.

Hvordan trene på å belønne hunden hund og menneske trener sammen

Det er viktig at vi trener på å belønne med leka. Det gjør at hunden i fremtiden vil assosiere leka med GØY GØY GØY.

De fleste hunder liker å jakte på leka. Det vil si at du må dra leka vekk fra hunden for å få den til å løpe etter den. De færreste hunder liker at du putter leka i ansiktet til hunden. Du kan også late som om du mister leka, men får tak i den like før hunden får den. Du kan leke med den selv, for å få opp interessen til hunden. Pass på at hunden leker fordi den synes det er gøy og ikke fordi den synes at du bli mindre masete når den putter leka i munnen. Lek er ikke for alle hunder.

Ikke slipp leka, men tren på at der skal være en morsom drakamp mellom dere. Den skal kun være morsom når du er i andre enden.

Tren inn slipp

Det gjør du ved å holde en godbit foran nesa til hunden mens den holder fast i leka. Når hunden slipper, sier du ”slipp” og fjerner leka. Etter hunden har spist godbiten, starter dere å leke igjen. Det er viktig å gi tilbake leka slik at hunden ikke assosierer ”slipp” med noe negativt. Etter du mange ganger har sagt ”slipp” mens hunden slipper leka, kan du prøve å si slipp uten å ta frem godbiten. Hvis hunden slipper, gir du umiddelbart en godbit før du fortsetter å leke. Hvis hunden ikke slipper, fortsetter du å trene på å si ”slipp” mens du holder godbit foran nesa.

Når hunden forstår ”slipp”, kan du be hunden gjøre noe den allerede kan for å få tilbake leka. Når dette går fint kan du begynne å trene på nye kommandoer.

Tren også på å belønne hunden med lek i andre miljøer. Selv om hunden din klarer det fint hjemme i hagen, betyr ikke det at den får det til i parken.

Noen hunder begynner å hoppe på eier når de ikke får leka. Da gjemmer du leka og snur deg vekk fra hunden. Med en gang hunden står med alle 4 poter i bakken bare 1 sekund, tar du frem leka igjen. Etter hvert utvider du tiden hunden må stå å vente før den får leka. Ikke fall for fristelsen å si ”nei”, ”fy”, osv. Det kan hjelpe der og da, men du må som regel si det hver gang. Hvis du heller lærer hunden hva som forventes av den for å få leka, vil du få en varig og frivillig endring av atferden.

Legg igjen en kommentar

Handlekurv

Venteliste - Mental aktivisering

Registrer deg og få e-post når nye kurs settes opp på Kløfta.

Du vil kun motta e-poster relevant til kurset.