Hvordan få to hunder til å bli venner

Jeg lærte mange nyttige triks når jeg drev med hundepass. Da måtte jeg tilvenne hunder til hverandre, og til mine hunder. De kom hjem til oss og måtte på kort til lære å omgås hverandre.

Det første jeg gjorde var å gå tur med hundene. Vi startet med så god avstand at hundene var rolig og minket så avstanden når hundene ikke brydde seg om hverandre. Turen må være så lang at hundene er rolige hele tiden og til slutt kan hilse på hverandre. For noen hunder vil det ta 5 minutter, for andre 30 minutter. Noen må kanskje gå flere turer før de rolig kan hilse på den andre hunden. Pass på å ikke bli stående stille, hold dere hele tiden i bevegelse. På den måten får hundene noe annet enn hverandre å tenke på.

Når hundene kunne gå med hverandre rolig og hadde hilst, gikk vi inn. Mine hunder måtte vente bak en grind så den nye hunden kunne undersøke huset i sitt tempo. Når den nye hunden var ferdig, fjernet jeg grinden. I 95% av tilfellene så fungerte denne metoden. Men hva gjør man med de 5% som fortsatt ikke kommer overens?

Jeg hadde denne problemstillingen nylig. En av mine hunder og en av hundene til en venninne likte ikke hverandre, selv etter vi hadde gått flere turer. Når de kom i nærheten av hverandre, begynte den ene og knurre på den andre, den andre svarte og de ville ha barket sammen om vi ikke gikk mellom de. Først måtte vi finne grunnen til at de ikke gikk sammen. Begge hundene er ganske usikre på andre hunder og har utfordringer med stress. Stress gjør at hunder reagerer raskere og ikke tenker før de reagerer.

hunder venner

Vi måtte derfor finne en måte som gjorde at hundene kunne omgås med hverandre, men ikke komme fornær hverandre. De måtte lære hverandre å kjenne, lære hverandre sitt språk og lære at de ikke vil hverandre vondt. Alt dette kunne vi få til hvis vi satt opp en grind mellom to rom, også var de på hver sin side av grinda (de må kunne se gjennom den). På grunn av denne bariæren følte de seg tryggere, noe som gjøre at de kunne bruke sine dempende signaler(for eksempel snu hodet til siden, sette seg, sov) i stedet for avstandsøkende signaler(knurre, stirre, osv).

Allerede på turen vi gikk dagen etter, kunne hundene lukte på samme sted, noe som ikke gikk tidligere. Vi skal fortsette på samme måte og oppdatere denne bloggposten etterhvert som vi ser fremgang.

Hunder som har dårlige språkkunnskaper vil ofte ha vanskelig for å bli venner med andre hunder. Det er fordi den forstår den andre hunden dårligere og den klarer ikke å kommunisere på riktig måte. Å gi hunden din gode språkkunnskaper er viktig, tenk å gå rundt og ikke kunne gjøre seg forstått eller forstå andre hunder. Det må være utrolig stressende. Du kan gjøre dette ved å gå sosiale turer med andre hunder med gode språkkunnskaper. Lek og frislipp vil ikke være den beste sosialiseringen for disse hunden, det vil faktisk kunne gjøre vondt verre.

Andre tips:
– Forhold deg rolig rundt hundene, ikke gir de opp
– Hold dere i bevegelse når hundene blir kjent
– Ikke bland inn godbiter, det kan gjøre at hundene kommer nærmere hverandre enn de er komfortable med
– Lær hundens språk så du vet hva som er godt språk og ikke

Ønsker du flere tips om hundetrening? Meld deg inn i Facebook-siden Hundetrening: tips og motivasjon da!

Oppdatering!

I skrivende stund (juli 2020) har ikke hundene reagert negativt på hverandre noe mer. De omgås fint og vi trenger ikke å passe på avstand, dette styrer de nå selv. De stoler på hverandre og har god kommunikasjon. Suksess! 

Legg igjen en kommentar

Handlekurv

Venteliste - Mental aktivisering

Registrer deg og få e-post når nye kurs settes opp på Kløfta.

Du vil kun motta e-poster relevant til kurset.