Hvordan lærer hunder?

Hunder vil alltid gjøre det som lønner seg. De tenker hele tiden på seg selv: ”hva får JEG ut av dette” eller «hva har jeg fått ut av dette tidligere». Den jobber enten for å oppnå et gode, eller for å unngå et ubehag. En hund vil ikke i utgangspunktet jobbe for å gjøre deg glad eller være sta. Når du vet hvordan hunder lærer, kan du bruke det til din fordel.

Hvordan øke eller minke sannsynligheten for at en atferd skal skje

 1. Vi kan tilføre noe som oppfattes positivt for å forsterke atferden. Merk ordet ”oppfattes”. Det er altså hvordan din hund oppfatter det. Min og din hund kan oppfatte det som tilføres på forskjellige måter, selv om intensjonen din er den samme. Det er din jobb å finne ut av hva din hund oppfatter som en forsterker.
  For eksempel hvis hunden din ser på en annen hund, uten å dra i båndet, kan du forsterke den atferden ved å gi hunden noe den oppfatter som positivt.
 2. Vi kan fjerne noe som oppfattes positivt for å minke adferden. Dette gjør vi i en viss grad i positiv hundetrening, men vi prøver å unngå det så mye som mulig. Et eksempel er hvis hunden tigger og du snur ryggen til for å ignorere den. For å unngå å måtte gjøre dette ofte og lenge, må du også belønne hunden for å gjøre noe annet.
 3. Vi kan tilføre noe som oppfattes negativt for å minske adferden. Hvis hunden får kjeft og kanskje en klyp i halsen hver gang den tigger mat, vil den slutte med det dersom den oppfatter det som negativt. Den vil mest sannsynlig være ganske usikker rundt deg i fremtiden også.
 4. Vi kan fjerne noe som oppfattes negativt for å forsterke adferden. Før ble man fortalt at for å lære en hund å sitte, skulle man presse den på rumpa og når den satt seg skulle man fjerne presset. Den setter seg altså for å unngå ubehaget. Sjansen er stor for at hunden vil sitte på kommando i nærheten av deg. Med en gang du ikke rekker bort til den så vil den ikke sette seg.

Grunnen til at vi bruker det første punktet er at det følger med så mange bivirkninger på de andre læringsmetodene, SPESIELT nr. 3. Frustrasjon, stress og usikkerhet er bare noen av bivirkningene.

Vi trener for fremtidenhund som gjør triks

Når vi trener på atferd ønsker vi å øke sjansen for at den atferden vi trener på skal repetere seg i fremtiden. Vi trener altså ikke for at hunden skal gjøre det 100% riktig der og da. Når vi gjentatte ganger øker sannsynligheten for at hunden skal utføre en atferd, så vil det alltid være en annen atferd som vil forsvinne. Hunden kan rett og slett ikke gjøre den ønskede og den uønskede atferden samtidig. Med andre ord: den atferden vi ikke ønsker, vil reduseres og etterhvert forsvinne.

Hunder lærer ved å assosiere ord, følelser eller handlinger med hverandre. Hvis du er ute og går på tur med hunden din og den kaster seg frem i båndet etter en annen hund kan du:
– kjefte på hunden din. Den vil da assosiere andre hunder med at du blir ubehagelig og sjansen for at den kjefter på neste hund vil øke. For den har lært at andre hunder = kjeft fra eier.
– avlede hunden din, gå litt unna og gjøre noe annet hyggelig sammen. Den lærer da at andre hunder = vi går og gjør noe jeg liker sammen.

Tren inn gode vaner ved å gjøre det samme hver gang

Jeg liker å trene inn gode vaner. Dette gjør at jeg slipper å be hunden min om å gjøre noe hver gang den samme situasjonen oppstår. Den vil gjøre det automatisk fordi det har lønnet seg før. For eksempel: hver gang jeg går på en vei så kaller jeg inn hundene når det kommer bil og belønner for at de går ved meg. Hundene lærer at det lønner seg å komme til meg når det kommer bil og gjør etter hvert dette automatisk.

Klar for å lære mer om hundetrening?

2 hendelser på “Hvordan lærer hunder?”

 1. Siw Monica Grimshei

  Meget gode tips du kommer med😊👍 Har problemer med passeringer hvor hun drar, bjeffer og busta står🤪Har prøvd det meste…, men et par tips her som ikke er prøvd😊👍

  1. Det er heldigvis mye forskjellig trening som kan hjelpe. Disse rådene er veldig grunnleggene. Ønsker du mer hjelp utover dette er det bare å ta kontakt 🙂
   Hilsen Stina

Legg igjen en kommentar

Handlekurv

Venteliste - Mental aktivisering

Registrer deg og få e-post når nye kurs settes opp på Kløfta.

Du vil kun motta e-poster relevant til kurset.