Hvordan velge riktig hund for meg

Det er vanlig å velge hund ut ifra utseende eller på impuls og forventer at alt går fint. Utfordringer dukker ofte opp når livsstilen til eieren ikke passer det hunden er avlet for å gjøre. Bruk tid på vlge hund, for hunden kommer til å være i livet ditt de neste 10-15 årene.

Det er ikke rettferdig for hunden å måtte leve et liv hvor den ikke får gjøre det den er laget for å gjøre. Når man ikke får dekket behovene til hunden, fører det ofte til problemadferd. Du vil også få et mer lykkelig hundehold hvis du velger en hund som passer din livsstil.

Det er bra at det er så mange variasjoner der ute, for da kan alle finne en hund som passer dem. Men det betyr også at det vil være mange hunder som ikke passer akkurat deg.

Jeg har chihuahuaer.
Det passer meg fordi: de er enkle og mer akseptert å ha med rundt, krever lite plass, lærevillige, men krever ikke veldig mye mosjon, trenger ikke mye pelsstell, utrolig kosete.
Det passer meg ikke fordi: med små hunder må man passe mer på belastninger og tempo. Jeg liker egentlig raskt tempo og har måtte tilpasse meg. Lange fjellturer kan bli for mye for de, heldigvis kan jeg ha de i sekken hvis de blir slitne. Bjeffer mye, så må velge bosted ut fra hvor mye bråk det er. Blir fort kalde på vinteren.

Viktige faktorer når du velger hund

Utseende på hunden

Pelsstell: er du klar for å børste hver dag eller ta med til hundefrisør ofte?
Størrelse: store hunder koster mer i foring og utstyr.
Fysiske begrensinger: blir hunden for stor/sterk for deg å håndtere. Hvis hunden kaster seg etter ekorn, klarer du å holde den igjen uten å måtte bruke utstyr som gjør vondt for hunden?

Har du barn eller andre dyr?

Har du barn eller andre dyr hjemme? Ikke alle hunder liker barn. Det kan være lurt å få en voksen hund som du vet at liker barna dine. Har du en stor hund, kan det være skummelt å ta inn en liten hund. Uhell kan skje, selv om det ikke er med vilje. En av mine hunder ble løpt ned av en glad labrador jeg passet, heldigvis gikk alt bra.

Temperament

Er rasen kjent for å være sky eller sosial? Sensitiv eller bryr seg lite om ting? En sensitiv hund kan mistrives i en «kaotisk husholdning» med barn. Er rasen kjent for å være tolerant ovenfor barn og andre hunder? Aggresjon, stress, OCD kan være genetisk hos noen raser.

Skal du velge valp eller voksen hund?

Fordeler med valp: utrolig søte, raskere tilknytning til deg, trene og forme valpen på egenhånd(selv om noe vil være genetisk).
Ulemper med valp: MYE jobb, du vet aldri hva du får når valpen vokser opp.
Fordeler med voksen hund: grunnleggende trening er ofte gjennomført, du vet hvordan personligheten og temperament er.
Ulemper med voksen hund: tilknytning til deg formes noe saktere, trenger mer tid til å bli komfortable i et nytt miljø.

Skal du velge en renraset eller blandingshund?

Renraset: du vet hvordan pelsen er, du vet hvor stor den blir, du vet hvor mye aktivisering den trenger. Bedre forutsetning for å gjette hvordan personligheten blir, selv om det ikke er helt sikkert med en valp.
Blandingshund: det er mer usikkert hvordan de vil se ut og hvor mye aktivisering den krever. Hos en voksen blandingshund hvor du kjenner bakgrunnen så vil ikke det være et problem.

Din livsstil

Jobber du fulltid og du ikke har flust med energi etter jobb kan det være lurt å velge en hund som krever lite aktivisering, en hund som liker å slappe av mye. Selskapshunder trenger ikke like mye aktivisering som andre raser.
Hvis du er mye ute og mye på tur, velg en hund med mye energi og som har en kropp som er bygget for mye fysisk mosjon. Gjeterhunder og arbeidshunder er eksempler på raser som krever mer tur/aktivisering.
Bor du i byen, ikke velg en rase som er laget for å jobbe på en gård eller varsle. Det kan bli stressende for disse hundene og vanskelig for deg å dempe disse instinktene.

Til slutt, tenk deg om, MÅ du ha en valp? Det er så mange voksne hunder der ute som trenger nye hjem! Jeg anbefaler alltid å ha hunden på prøve en måned, da ser du om den passer for deg.

Hvordan forberede seg?

Jeg anbefaler alle å lære mer om hundeatferd FØR de skaffer seg hund. Det er for sent å lære når hunden allerede viser atferdsproblemer. Vil du være best mulig forberedt? Da er Pøbelhundkurset noe for deg. Ikke la deg lure av det tøysete navnet. I dette nettkurset vil du lære alt om atferdsproblemer. Les mer her.

Legg igjen en kommentar

Handlekurv

Venteliste - Mental aktivisering

Registrer deg og få e-post når nye kurs settes opp på Kløfta.

Du vil kun motta e-poster relevant til kurset.