Kontaktlyd – Følg meg

En kontaktlyd er noe av det viktigste du kan lære din hund. Lyden betyr: følg meg.

Når du trener kontaktlyd, skal du ikke fokusere på om hunden står, sitter eller ligger. Det er ikke øyekontakt som er øvelsen her, men at hunden følger deg i situasjoner hvor den egentlig vil gjøre noe annet.

Finn fram små og myke godbiter, så hunden ikke trenger å stå å tygge. Hunden skal ikke se godbitene, da lærer den at den kun får belønning når du har godbiter i hånda. Les mer om ulike typer belønning her. 

Velg en lyd som skal være kontaktlyden. Smatting eller klikking med tunga er fine lyder å bruke, siden vi sjeldent bruker disse ellers.

  1. Start med å trene inne. Lag en smattelyd(kontaktlyden du velger) og gi umiddelbart en godbit. Gjør dette noen ganger før du går videre.
  2. Lag kontaktlyd, rygg noen skritt og belønn hunden for å følge deg.
  3. Hvis hunden blir ufokusert, ta en pause. Ofte er 5-8 repetisjoner nok før hunden trenger en liten pause. Ikke gå videre før hunden følger deg noen skritt hver gang du lager lyden.
  4. Lag kontaktlyd, gå noen skritt fremover og belønn når hunden følger deg.
  5. Øk vanskelighetsgraden ved å trene med forstyrrelser. Det kan enten være en person som lager lyder i nærheten eller at du flytter treningen utendørs.
  6. Beveg deg rundt, lag kontaktlyden hver gang du endrer retning. Belønn når hunden følger deg.
  7. Flere forstyrrelser legges inn ettersom hunden blir flinkere. Husk, ikke gå for fort frem. Gjør ikke hunden det som forventes, er treningen for vanskelig og du må gå noen steg tilbake.

Kommer du i en situasjon hvor du har behov for å kontrollere hunden bruker du en kontaktlyd før kobbelet blir stramt. Får du det ikke til, tar du hunden med deg ut av situasjonen og reduserer vanskelighetsgraden neste gang. Kanskje belønningen ikke er god nok? Kanskje du ikke har trent nok med lite forstyrrelser?

Legg igjen en kommentar

Handlekurv

Venteliste - Mental aktivisering

Registrer deg og få e-post når nye kurs settes opp på Kløfta.

Du vil kun motta e-poster relevant til kurset.