Mental aktivisering hos hund – hvorfor er det så viktig?

Ønsker du å forebygge atferdsproblemer, angst og stress hos hunden din? Ønsker du å få bedre samarbeid med hunden din? Ønsker du rett og slett å gi hunden din det beste livet den kan få? Da er mental aktivisering noe for deg! I denne artikkelen vil du få svar på hva mental aktivisering er og hvorfor det er så viktig for hunden din.

Hvorfor mental aktivisering?

Når vi aktiviserer hunden vår på riktig måte, får vi en rekke gode effekter. Du vet den godfølelsen du får når du har lært noe nytt og du mestrer det? Det samme skjer med hunden vår. Når hunden opplever dette gang på gang vil selvtilliten øke, også i nye og ukjente situasjoner.

Sideeffektene av økt selvtillit i ulike situasjoner er mange. Hunden opplever mindre stress og angst, og nysgjerrigheten øker. Alle disse tingene er med på å forebygge og redusere atferdsproblemer. Denne kjedereaksjonen som kommer når vi er flinke til å aktivisere hundene våre mentalt, er fantastisk! Og det beste av alt, det kan være utrolig enkelt.

En annen sideeffekt av mental aktivisering er at du får et bedre forhold til hunden din og at hunden får et bedre forhold til deg. Det samme gjelder mennesker. Gjør vi noe vi begge liker, sammen, kommer vi nærmere hverandre og vi liker hverandre sitt selskap mer og mer. Når hunden din får et bedre forhold til deg, får du et bedre grunnlag for samarbeid i treningen deres.

Når vi er flinke til å bygge opp nysgjerrigheten til hunden, vil hunden begynne å ta eget initiativ til å utforske. Og når man utforsker så aktiviserer hunden seg selv! Jobben vår med å aktivisere hunden mentalt blir mindre (men ikke helt borte så klart). Så hvordan kan man bygge opp nysgjerrigheten?

 • Du kan la hunden utforske på tur, ved å stoppe når den snuser og oppsøke steder hvor det vil være mye lukter. Mange tenker at skogen er fint for nettopp dette, men en parkeringsplass på en søndag vil faktisk ha mye mer spennende lukter.
 • Du kan la hunden velge mer. La den velge hvilke godbiter eller tyggeben den vil ha. La den smake på nye ting. La den utforske posten når du har hentet den.
 • Du kan ta med ting til hunden som den kan utforske og lage et beriket miljø. Dette kommer jeg tilbake til.

hund og menneske på tur

Understimulering

En studie ble gjort av Anders Hallgren i 1977 hvor 200 hundeeiere svarte på hvor mye tid hunden fikk bevege seg i løpet av en dag og hvor mye problematferd de følte at hunden hadde. Blant de som hvilte over 20 timer per dag, opplevde 82% problematferd. Blant de som hvilte under 18 timer, hadde bare 47% opplevd problematferd.

I 1985 utførte Anders Hallgren en ny studie der han tok for seg 342 hunder med problematferd, med følgende resultater: 82,5% hvilte mer enn 20 timer og kun 2,6% hvilte 18 timer eller mindre.

Dette viser en sterk sammenheng mellom mye hvile og opplevd problematferd.

Når vi reduserer tiden hunden ligger å kjeder seg, forebygger vi også depresjon og apati. Ja, det er riktig, forskning viser at dyr kan bli deprimerte. Så tidlig som i 1988 fant forskere ut at kjedsomhet hos dyr er sterkt knyttet til problematferd.

Last ned gratis Ebok

Mental aktivisering vs. Fysisk aktivisering

Prof. Martin S Fischer har sett på hvor mye energi hunder bruker på tur. Hvis en hund går i kort bånd på en flat vei, bruker den gjennomsnittlig 5-10% av energien sin i løpet av en time. Hvis hunden løper fritt i ulendt terreng bruker den gjennomsnittlig 20% av energien sin. De ekstra 10-15% energi den bruker, brukes på den mentale biten. Altså hvor den skal gå, hvordan den skal balansere og utforsking. Ta med deg denne informasjonen når du skal gå tur med hunden din, ikke kun gå på veier/stier, men gå også på steder med variert underlag.

Daglig mental aktivisering

Hvis du og hunden din er nye innenfor mental aktivisering anbefaler jeg å starte med 15-30 minutter hver dag. Gjerne spre det utover dagen 5-10 min per gang. Lag deg gode rutiner på å få til dette daglig før du øker tiden til det som passer deg og hunden din.

Du kan enkelt legge inn mental aktivisering på turen. Dere trenger ikke å bruke noe lengre tid, men kort ned på hvor langt dere går og heller legg inn noen stopp med aktivisering. Selv om dere ikke går like langt, vil du faktisk få en mer sliten hund etter en slik type tur! Når du ser på tv kan du bruke reklamepausene til å gjøre i stand mental aktivisering, så har hunden noe å gjøre mens du ser på tv.

Mental aktivisering du kan gjøre på turhund og menneske sitter ute

 • Ta med halvparten av frokosten/middagen til hunden og kast det utover på en plen eller i skogen. La hunden bruke tid på å lukte seg frem til maten. Har du en hund som liker å grave? Prøv å grav ned noe av maten da vel!
 • La hunden velge hvor dere skal gå og hva den skal lukte på. Som vi har snakket om, det å ta egne valg er god aktivisering.
 • Hvis dere kommer over noen som leker på en lekeplass eller bygningsarbeid, sett dere et stykke unna og observer.
 • Finn steiner å hoppe opp på, veltede trær å krype under eller stokker å balansere på. Pass på å bruke godbiten som belønning, ikke for å lokke for mye. Hunden vil ofte miste kontroll over kroppen sin når den har en godbit foran nesa og det kan føre til at den skader seg.
 • Gjør triks som hunden liker.
 • Lær deg hvordan du legger spor, om det er blodspor, pølse-spor, sporene dine, eller annet. 20 minutter spor-trening tilsvarer 2 timer tur i energi brukt.
 • Tren hunden til å søke etter hansken din og tilfeldig ”mist” hansken på tur, så må hunden finne den igjen.

Beriket miljø

Et beriket miljø er når vi tilfører noe nytt i hundens miljø eller tar med hunden til et nytt miljø. Dette vil jeg si er den viktigste treningen vi kan gjøre med hunden vår. Bare tenk deg hvis hunden din er vant til forskjellige lyder, lukter, objekter, underlag, osv. Verden vil oppleves som et trygt sted. Da har du dannet grunnlaget for videre trening.

Noen viktige ting å tenke på:

 • Hunden skal være i et langt kobbel(3-5 meter) eller løs
 • Bruk en veltilpasset sele
 • Følg etter hunden i hundens tempo. La den selv velge hva den vil utforske(eller ikke utforske) og hvor lenge
 • Ikke bland inn godbiter, det er utforskingen som skal være i fokus
 • Ikke gi hunden kommandoer
 • 2-15 minutter er nok

Har du hage, kan du legge frem alt som trygt kan luktes, tisses og smakes på. Noen eksempler: pledd/tepper, plastposer, hageredskap, barneleker, ting som lager lyd når hunden kommer borti/tråkker på, henge ting opp i trærne, osv. Men husk å varier/bytt ut ting fra gang til gang.

Triks som mental aktivisering

Du kan lære inn både nyttige og unyttige triks. Målet er at hunden skal føle mestring og synes det er gøy, ikke nødvendigvis å lære trikser. Ønsker du treningsvideoer til 8 øvelser jeg mener du må lære hunden din? Se her da vel!håndkle mental aktivisering

Noen tips til aktivisering inne med ting du allerede har

Har du en bok som du har lest opp og ned, og er egentlig ganske ferdig med? Da kan du bruke den til å aktivisere hunden din! Gjem godbiter mellom sidene. Jo fler sider du putter godbiter mellom, jo lengre tid vil hunden bruka. Bare husk: gjør det alltid enkelt de første gangene. Vi vil at hunden skal synes at det er gøy og det gjør den ikke hvis den ikke får det til.viser mental aktivisering med to kopper

Håndkle: Strø godbiter på et håndkle. Når har du flere forskjellige muligheter: brette det på forskjellige måter, rulle det eller bare krølle det sammen. Det spiller ingen rolle hvordan hunden får tak i godbitene, alle vil gjøre det på forskjellige måter. Noen vil kanskje ta tak i det og riste det, mens andre vil forsiktig brette det opp.

mental aktivisering eske

Dorullhylse: Fra og med i dag skal du aldri kaste en tom dorull igjen. Fra nå skal du servere hundens mat/godbiter i den! Det er flere måter å gjøre dette på og det er fint å variere. Du kan brette inn sidene slik at hunden må åpne den. Du kan brette inn sidene, tape den igjen og klippe hull slik at hunden må rulle den for å få ut godbitene.

De fleste esker som er blitt brukt til tørrvarer kan brukes til å aktivisere hundene våres. Her er et eksempel med en te-eske. Har du ikke gjort dette før anbefaler jeg å starte med en åpen eske, godbiter i bunn av esken og litt papir oppi. Skal du gi hunden tyggeben, kan du servere den i en eske slik at hunden må jobbe for å få tak i den. Viste du at tygging er mentalt stimulerende, stressreduserende og rense tennene? Snakk om å slå flere fluer i en smekk.

Ønsker du hjelp til å forstå hunden din?

Ønsker du at du og hunden skal forstå hverandre bedre, og at du skal lære deg å håndtere de vanskelige situasjonene som kan oppstå, er jeg helt sikker på at du vil få nytte av Pøbelhundkurset.

Kilder:
Forskningsartikler:
Wemelsfelder 1993, mf.
Maier 1984, Gimler 2003
Gunn 1995, Paquette 1988, mf.

Foredrag:
Hunder i bevegelse – Prof. Martin Fischer

Bok:
Anders Hallgren (2010) Mental aktivisering

Legg igjen en kommentar

Handlekurv

Venteliste - Mental aktivisering

Registrer deg og få e-post når nye kurs settes opp på Kløfta.

Du vil kun motta e-poster relevant til kurset.