Passeringstrening: 10 vanlige feil

I denne blogg-posten ønsket jeg å få frem de 10 vanligste feilene jeg ser i passeringstrening. Hvis du står fast i treningen, håper jeg dette kan hjelpe deg et skritt videre.

1. Du har ikke en plan for passeringstrening

Hvor ofte skal du trene? Skal du trene ved siden av de daglige turene? Reagerer hunden mer på noen typer mennesker/hunder og hvordan skal du tilpasse treningen til dette? Hva skal du gjøre hvis du befinner deg i en situasjon du ikke kommer deg ut av? Hvilken belønning skal du bruke?

Dette er bare noen av spørsmålene du må tenke gjennom før du starter treningen. Det er utrolig vanskelig å vite hva du skal gjøre i en situasjon som plutselig dukker opp. Ved å planlegge treningen øker du sjansen for suksess, både for deg og for hunden.

2. Du lokker hunden

Jeg hører ofte at folk har «prøvd godbiter» og at det ikke fungerer i passeringstrening. Eller, det fungerer kanskje der og da, men ikke neste gang man skal passere uten godbit. Det vanligste grunnen til dette er at man prøver å lokke hunden med godbit/leke ved å holde den foran nesa til hunden. Når man gjør dette vil 1 av 2 ting skje:
1. Hunden får ikke med seg hva som skjer rundt den fordi belønningen foran nesa er SÅ spennende. Ja, du unngår at hunden din reagerer(og det kan være nyttig i noen situasjoner), men den lærer ingen ting.
2. Belønningen er ikke spennende nok, så hunden reagerer på den møtende uansett. Når belønningen ikke overgår gleden ved å hilse, vil du bli ignorert. I flere tilfeller reagerer hunden fordi den er redd for den møtende, da vil det ikke hjelpe uansett hvor mye du vifter de beste godbitene foran nesa på hunden.

3. Avstanden er for kort

Når avstanden til den møtende er for kort, vil det være vanskelig for hunden å holde oppmerksomheten på deg. Det spiller ingen rolle om hunden reagerer fordi den er redd eller fordi den er glad. Når vi trener hund, ønsker vi å belønne atferd vi vil at skal forekomme oftere i fremtiden. Hvis avstanden blir for kort, klarer vi ikke å få frem ønsket atferd. Dette er grunnen til at atferden ikke endrer seg i fremtiden.

For å få nok avstand må du ha mot til å si NEI til den andre hundeeieren. Si at dere ikke vil hilse, at dere trener, at hunden har lus, hva enn som må til for at den andre hundeeieren holder seg unna.

Ved å lære inn en kontaktlyd, kan du øke avstanden til den møtende på en hyggelig måte. Kontaktlyden må være skikkelig trent inn før den brukes i en passeringstrening.

Bli med på kurs på Kløfta

Lei av at det knyter seg i magen når du ser en annen hund på tur? Vi har kurs for en hver utfordring, enten på Kløfta eller nettkurs. 

4. Belønningen er ikke god nok

Hunder har forskjellige preferanser når det kommer til hva som er belønnende nok. For noen så er tørrforet bra nok, for andre så må ostebiter frem. Selv om ostebiter er veldig godt, er det ikke sikkert at der er like spennende hvis hunden får det hver dag. Mitt tips til deg er å finne ut hva hunden synes er en god belønning, gjerne en topp 10 liste, og varier belønningen.

5. Stramt bånd

Noen ganger må vi korte inn båndet til hunden. Det kan være i situasjoner hvor man ikke får nok avstand til den møtende eller man må passe på hunden sin sikkerhet. Problemet med å stramme inn båndet, er at hunden blir mer reaktiv. Jeg har sett så mange situasjoner hvor hunder møtes og alt går fint, helt til en av eierne strammer båndet og hundene flyr på hverandre.

Hvis du har nok avstand til den møtende, trenger du ikke stramme inn båndet og sjansen for suksess blir dermed større.

6. Du planlegger ikke passeringstrening i forhold til miljøet

Får du nok avstand der du tenker å gå tur? Er det mange andre som går tur der? Er det noen tider fler går tur der enn andre? Kan du kjøre et sted hvor du får mer avstand?

Hvis du økser sjansen for suksess, går treningen fortere og hunden har det bedre i mellomtiden. Vinn vinn!

7. Du går for fort frem

Har hunden lært å følge deg? Har hunden lært å ikke dra i båndet? Har hunden lært å snu seg og gå fort ut av en situasjon? Har hunden lært at stramt bånd ikke er negativt? Dette er eksempler på ting som må trenes inn FØR du krever at hunden gjør dette i en passering. Ikke bare må det trenes inn hjemme, men i ulike situasjoner med ulike forstyrrelser.

8. Du trener ikke passeringstrening ofte nok

Det er ikke nok å trene passeringstrening 1-2 ganger i md. For å få resultater må du trene flere ganger i uka. Treningsøktene trenger ikke å være så lange, men de må være hyppige.

9. Har ingen hundevenner eller ser de sjelden

Hunden din trenger å tilbringe tid med andre hunder. Når de er rundt andre hunder så får de sitt sosiale behov dekket, utvikler språket sitt og lærer at andre hunder er snille. Siden de lærer av hverandre, er det viktig at den andre hunden er et godt forbilde.

Hunden din trenger ikke nødvendigvis bare å være løs og leke med andre hunder, det å gå tur med andre hunder er også fin sosial omgang.

La meg understreke at dette gjelder planlagte møter. Tilfeldige møter på gata er IKKE god sosialisering.

10. Du fokuserer på den møtende

Når du ikke har fokus på din hund, klarer du ikke å time belønningen riktig eller se når hunden din er ukomfortabel. Dette er noe jeg ser ofte på kurs. Eier har fokus på de andre hundene/eierne og plutselig står hunden å bjeffer. Hvis hunden din ikke får tilbakemelding fra deg om at det den gjør er riktig, skal det lite til før den gjør noe annet.

Jeg opplever faktisk at færre kommer bort til meg når jeg ikke en gang gir de et blikk!

2 hendelser på “Passeringstrening: 10 vanlige feil”

  1. Hei! Utfordringen jeg har med min hund, stemmer ikke helt med de 10 vanlige feil beskrevet ovenfor. Min Golden Retriever tispe har ingen problemer med andre hunder, og overser helt andre bjeffende møtende firbente.
    Ute på tur vil hun gjerne hilse på alle folk, og stopper gjerne og venter inn de som kommer bak oss. Det er da det av og til skjer noe jeg ikke helt forstår: Personen imøtekommer rolig min hunds ivrighet til å hilse – min hund ivrig og logrer – det går noen sekunder – og så bjeffing og opp på bakbena mot personen – ikke aggressiv, aldri biting. Men folk blir skremte, og det er jo lett å forstå. Hva er det jeg ikke fanger opp? Er det noe jeg ubevisst sender ut i form av en reaksjon, eller noe min hund fanger opp hos den personen vi møter?

    1. Det kan høres ut som den tror at det er sånn man hilser. Det kan lønne seg at personen ikke kommer helt bort til dere og at du belønner hunden din før den hopper mot personen, og fortsetter å belønne. Dette kan man sette opp treningsøkter på også 🙂
      Hilsen Stina

Legg igjen en kommentar

Handlekurv

Venteliste - Mental aktivisering

Registrer deg og få e-post når nye kurs settes opp på Kløfta.

Du vil kun motta e-poster relevant til kurset.