4 tips til en innkalling som sitter!

En god innkalling er noe av det viktigste du kan lære hunden din. Ved å ha en god innkalling kan du gi hunden din mer frihet uten at den er til sjenanse for folk og fe.

Hundeloven kapittel 2, §4 sier:

Hundeholderen skal påse at hunden ikke farer mot, hopper på, forfølger eller stiller seg i veien for folk som ikke godtar dette. Har en hund dette for vane, skal den bli holdt i bånd på steder som er åpne for allmenn ferdsel.

Det vil si at uten en god innkalling, så må hunden din være i bånd på steder hvor det er en sjanse for å møte andre.

1. Hva betyr innkalling for hunden din?

Betyr det at moroa er over og båndet kobles på? Betyr det at du blir sint når hunden ikke kommer med en gang? Når vi har en innkalling som funker er det lett å bruke den kun når man trenger den. Hvis det å bli ropt inn betyr at turen er over og vi skal inn i bilen, vi skal gå inn, vi skal klippe klør, eller andre ting hunden din ikke synes er så kult, vil ikke hunden lenger ha noe motivasjon for å komme. Du kan motvirke dette ved å bruke innkallingsordet i andre situasjoner. Rop inn hunden og lek med den, eller kast en neve godbiter som hunden må søke etter. Det finnes utallige måter vi kan forsterke innkallingen på. Du må finne det som fungerer for din hund.

2. Hva gjør du hvis hunden ikke kommer på innkalling?trene hund

Du kjenner deg kanskje igjen. Du står der og roper på hunden din. Hunden enser deg ikke og fortsetter å gjøre sin egen greie. Du roper igjen og igjen, men det funker ikke. Hunden kommer ikke. Har du opplevd dette?

Det som er viktig når du har en hund som ikke har en 100% fungerende innkalling, er å ha den i en langline. På den måten kan du stoppe hunden hvis den ikke skulle komme. Du unngår også å måtte løpe etter hunden og dermed gjøre det hele til en morsom lek. «Fang meg da!! woho!» vil være kjempe forsterkende for hunden din! Når jeg ikke kommer når hun roper, så leker vi sammen i stedet. Kult! Eeh.. nei.

Ikke kjeft på hunden din. Grunnen til dette er det samme som i punkt 1. Hva vil jeg at hunden min skal forbinde ordet «kom» med? Ikke at du blir sint hvertfall. Les mer om hvorfor du ikke bør bruke straff i treningen her.

3. Hva skal du belønne innkalling med?

Det skal lønne seg å komme til deg, mer enn å gå bort til en annen hund! Vet du hva som har mest verdi for hunden din? Et tips er å lage en liste over ting som er belønnende for hunden din, rangert fra best til mindre bra. Den kan se slik ut: løpe sammen med meg, søke etter kokt kylling, få leverpostei på tube, løpe etter og søke opp en kjøttbolle. Og så videre og så videre.

Når du har funnet din hund sin topp 5 liste så kan du variere mellom disse belønningene hver gang hunden kommer til deg på innkalling. Dette må trenes på masse før du tester innkallingen når det er noe annet spennende i miljøet.

4. Gjør trening gøy!

hund som kommer på innkalling

Ikke fokuser på å komme til målet om en god innkalling så fort som mulig. Hunden din vil merke med en gang om du stresser og setter for høye krav til den. Det vil ta knekken på den gode treningslysten!

Ha fokus på at treningen skal være gøy. Dere er et team som skal bygge et uslåelig samarbeid mellom dere. Får dere til dette, kan dere få til hva som helst!

Klar for å få en innkalling som vil gjøre alle hundeeiere sjalu?

Nettkurset om innkalling er snar klart! Meld deg på venteliste og få beskjed om når det settes opp.

3 hendelser på “4 tips til en innkalling som sitter!”

Legg igjen en kommentar

Handlekurv

Venteliste - Mental aktivisering

Registrer deg og få e-post når nye kurs settes opp på Kløfta.

Du vil kun motta e-poster relevant til kurset.