Hund som sitter i førersetet på en bil

Biltrening for redde hunder

Bilkjøring kan være en utfordring for mange hunder. Det er viktig å forstå hvorfor noen hunder føler ubehag i bilen før du starter biltrening. Dette kan skyldes ulike årsaker, som bevegelse, lyder eller tidligere negative erfaringer.

Det første steget er å observere og forstå hundens spesifikke frykt knyttet til bilkjøring. Er det lyden av motoren, følelsen av bevegelse, eller er det assosiert med ubehagelige hendelser? Denne innsikten er avgjørende for en effektiv tilvenningsprosess.

Gradvis tilnærming

Denne prosessen innebærer tre nøkkeltrinn, og det er viktig å bruke tilstrekkelig tid på hvert trinn, spesielt det som adresserer hundens spesifikke frykt. Merk at selv om jeg skriver «neste steg», betyr ikke det at du skal gå videre neste treningsøkt. Du skal ikke gå videre til neste trinn før hunden ikke viser tegn til ubehag, pluss 3 til 5 treningsøkter ekstra på samme nivå. 

Før dere starter biltrening

Før du introduserer hunden din for bilkjøring, er det en god idé å starte med å gjøre den kjent med lydene fra en bil. Jeg har satt sammen en lydfil som varer i en time og inneholder en rekke realistiske lyder fra bilkjøring.  Spill av disse lydene på et lavt lydnivå, mens hunden er i en rolig og glad tilstand. Dette kan være mens hunden tygger på sitt favoritt tyggebein, dere trener på ulike triks, får kos eller leker. Målet er at bil-lydene blir en naturlig bakgrunnsstøy.

Gradvis, over dager eller uker avhengig av hvordan hunden responderer, kan du øke lydvolumet. Det er viktig å justere dette i takt med hundens komfortnivå. Hvis hunden viser tegn på angst eller frykt, senk volumet igjen. Øk ikke volumet før hunden er i stand til å være rolig med det nåværende lydnivået i minst 15 til 20 minutter. Dette trinnet er viktig for å sikre at hunden forbinder bil-lydene med et sikkert og behagelig miljø, og ikke noe å frykte.

1. Biltrening: Gjøre bilen til et trygt sted

Biltrening starter med at bilen står stille. Dette innebærer å la hunden utforske bilen i sitt eget tempo, og gjøre bilen til et positivt sted ved hjelp av ros, godbiter, og favorittleker. Selv om hunden ikke viser tegn til ubehag i en stillestående bil, er dette trinnet viktig for å etablere en grunnleggende følelse av sikkerhet og komfort.

Mitt beste tips til deg er å gå innom bilen hver gang du skal gå tur. La hunden hoppe inn, ut og gå så på tur. Dette gjør bilen til en helt vanligs hverdagsting for hunden og gjør videre trening enklere. Hvis hunden ikke vil hoppe inn, må du stykke opp treningen enda mer. I stedet for å hoppe inn hver gang, bare gå bort til bilen og ha et godbitsøk, lek eller gjør triks hunden din liker. Neste steg kan være å åpne døra hunden skal inn i og gjøre akkurat det samme utenfor bilen. Lukk døren når treningen er ferdig og gå på tur. Gradvis kan du flytte det morsomme nærmere døra og etterhvert inn i den. 

2. Biltrening: Skru på bilen

Jeg anbefaler på dette steget kun 1 repetisjon per treningsøkt. Det er ingen ting i veien for å ha flere treningsøkter samme dag, men la det gå minst 30 min mellom.

Når hunden uten problem hopper inn i bilen, der den skal være under kjøring, går du videre. Nå kan du selv sette deg inn i bilen, ta på beltet, ta av beltet, ta ut hunden og gå på tur. Neste steg er å starte bilen, for å så skru den av igjen. Så utvider du lengden bilen er skrudd på.

3. Biltrening: Bilen i bevegelse

Når bilen har vært skrudd på og stått stille i 5 minutter, uten at hunden viser tegn til ubehag, kan du ta biltrening til neste steg. Start med å kjøre kun en meter. Husk, for hver repetisjon skal du skru av bilen, ta ut hunden og gjøre noe gøy.

Gradvis øk lengden på turen. I starten har du fokus på en og en meter, så kan du gå over til antall sekunder dere er i bevegelse og gradvis trapp opp. Tips: høyere fart kan være mer triggende, så hold deg på lav fart en stund for å så gradvis øke dette også.

Veien videre

Et viktig steg i denne prosessen er å introdusere hunden for bilturer som leder til morsomme og spennende aktiviteter. Dette kan inkludere besøk til nye tursteder, en omgang lek i en inngjerdet hundepark, eller en tur til dyrebutikken. Målet er å skape positive assosiasjoner med bilturer.

For lengre turer er det avgjørende å planlegge regelmessige stopp. Disse pausene gir hunden din en sjanse til å utforske litt, strekke på seg og ta nødvendige pauser. Dette sikrer at hunden forbinder lange bilturer med hyggelige opplevelser og ikke stress.

Det er viktig å minne seg selv på at målet med denne treningen er at hunden forblir rolig og ikke stresset, ikke å øke raskest mulig. Hvis du merker at hunden begynner å bli urolig eller stresset, er det et tegn på at du går for fort frem. Trener du riktig vil det ta tid fra start til mål, men det vil også være mer sannsynlig at du kun trenger å gå gjennom denne tilvenningsprosessen én gang i løpet av hundens liv.

Lyd-fil for biltrening

For å hjelpe deg i gang, har jeg inkludert en link til en lydfil som inneholder realistiske bil-lyder nedenfor.

Legg igjen en kommentar

Handlekurv

Venteliste - Mental aktivisering

Registrer deg og få e-post når nye kurs settes opp på Kløfta.

Du vil kun motta e-poster relevant til kurset.