Trener du kun når det går galt?

Når hunden din står å bjeffer på en annen hund eller på ringeklokka så er det nemlig for sent å starte treningen. Uten å skille mellom trening og hverdagssituasjoner vil du oppleve lite fremgang i treningen din. Det er en annen måte å gjøre det på, som er mer effektiv OG du slipper å bli frustrert over at hunden din ikke gjør som du vil.

Her om dagen snakket jeg i telefonen med en hundeeier som ønsket at jeg skulle hjelpe han med å få hunden til å slutte å kaste seg frem i båndet mot andre hunder. Jeg sa det at det kan jeg absolutt hjelpe til med, men vi må starte treningen på treningsplassen min hvor det ikke er så mange andre hunder. Dette var han ikke enig i. Han ville gjerne at jeg skulle komme hjem til de, midt i byen, og si hva han skulle gjøre når hunden reagerte på en annen hund. Jeg fikk heldigvis forklart han at det har lite for seg og i dag er de på god vei mot passering uten jubaluba. 

Trening vs. hverdagen

Jeg nevnte så vidt trening og hverdagssituasjoner. Jeg tror dette er noe av det jeg snakker mest om på kurs. Hverdagssituasjoner er alle situasjonene du som oppstår i løpet av en typisk dag. Trening er hva vi gjør for å forberede hunden vår på alle disse hverdagssituasjonene.

Så hvorfor funker det ikke like godt å kun trene i hverdagssituasjonene? 

  1. Vi kan ikke styre det som skjer rundt oss. Vi kan ikke styre barn som plutselig løper bort til hunden. Vi kan ikke styre at andre hunder blir sluppet bort til oss. Vi kan ikke styre når folk og dyr dukker opp. Sjansen for at hunden blir satt i en situasjon den ikke takler, og dermed gjør den atferden vi prøver å trene bort, er stor.
  2. Hvorfor er det så viktig at hunden ikke blir satt i en situasjon den ikke takler? Jo, han øver seg på «dårlig» atferd. Det er faktisk sånn at jo mer hunden din utfører en atferd, jo større sjanse er det for at den skjer i fremtiden. Øver hunden din seg på å bjeffe på en annen hund på tur. Det er større sjanse for at den gjør det samme neste gang, selv om du fikk den til å slutte etterpå.
  3. Når hunden din reagerer på noe, girer seg opp, blir frustrert så er det så og si umulig å prøve å lære den noe nytt. Har du noen gang prøvd å lære noe nytt mens du har vært frustrert og stressa? Tror ikke jeg trenger å forklare den noe mer.

Jeg kunne nok liste opp fler viktige årsaker her, men da hadde videoen blitt veldig lang. Vil du lære mer om atferdsproblemer? Bli med på et 50 min gratis nettkurs om atferdsproblemer her.

Hvordan kan trening se ut?

La meg bruke bjeffing på dørklokka som et eksempel. Hvis du prøver å trene i en hverdagssituasjon hvor noen ringer på og hunden blir spinnvill, vil du ikke få gode resultater.

Jeg vil at du heller skal se for deg hele situasjonen og dele den opp i mindre biter. Det starter med lyden av at noen går opp trappa, lyden av ringeklokken, du går mot døra, du tar i dørhåndtaket, du åpner døra, du sier hei, noen kommer inn.

Så må du trene på hver og en av disse til hunden din har en positiv respons til det du gjør. Det er ikke nok at hunden din ikke reagerer, den må vise at den forventer godbiten. Deretter kan du sette sammen to og to, frem til hunden ikke reagerer, osv.

Nå til det viktigste: du må belønne FØR hunden din reagerer. På denne måten unngår du at hunden din øver seg på uønsket atferd og du belønner riktig atferd. 

Når du har klart å sette sammen alle stegene, kan du trene med andre personer. Når det går fint kan du teste i en hverdagssituasjon. Treningen er altså det som forbereder deg og hunden på hverdagssituasjonen.

Steg for steg

Er det en ting jeg vil at du skal ta med deg fra denne bloggen så er det: gradvis tilnærming. Steg for steg. Ikke sett hunden i situasjoner den ikke takler følelsesmessig.

Ikke gjør dette

Nå har jeg snakket litt om hva du bør gjøre for å planlegge god trening. Jeg vil også nevne den viktigste tingen du ikke bør gjøre. Nemlig å kjefte på hunden din.

Tenk deg at hunden din står i en situasjon den ikke klarer å takle. Følelsene tar overhånd og den minster kontroll over situasjonen. I tillegg til å bli frustrert opplever den at du begynner å rope og hoie også. Den forstår ikke hva du sier, men opplever at du blir ubehagelig og oppfører deg annerledes enn normalt. «Wæwæwæ» hører den fra deg. Vipps så ble situasjonen enda mer ubehagelig for hunden. Kanskje den slutter med det den gjør, men grunnen er den samme. Ubehaget i situasjonen. Det er nettopp denne følelsen den igjen vil kjenne på neste gang dere er i samme situasjon.

You can do it!

Trening trenger ikke være avansert og knotete. Så lenge du skiller på trening og hverdagssituasjoner, bygger opp treningen steg for steg og ikke tilfører MER ubehag, så vil resten være enklere.

Legg igjen en kommentar

Handlekurv

Venteliste - Mental aktivisering

Registrer deg og få e-post når nye kurs settes opp på Kløfta.

Du vil kun motta e-poster relevant til kurset.