De daglige turene med hunden – hvordan gjøre den enda bedre?

Vi er det eneste dyret på planeten som går tur for å mosjonere oss fysisk. Andre dyr har et mål for turen; som regel finne seg noe å spise og utforske.

Observasjoner som er gjort på villhunder, viser at 48% av aktiv tid blir brukt til utforsking. De går rundt å undersøker. Dette stikkordet er viktig: de går. Mange hunder i dag, spesielt små hunder, jogger seg gjennom turene. Det sier seg selv hvor vanskelig det er å utforske omgivelsene i det tempoet. For det er utforskingen som gjør dem slitne, mye mer enn den fysiske mosjonen. Hunder er nemlig designet slik at de bruker lite energi på fysisk mosjon.

Hvorfor går vi tur?

Hvis vi ser turen fra mennesket sin side: frisk luft, mosjon, hunden skal gjøre fra seg, du trener eller du skal et sted.

Fra hunden sin side betyr tur: snuse, se seg rundt, høre på verden, gjøre fra seg, besøke en venn og også kanskje leke med vennen.

Kanskje vi må stoppe opp litt og tenke; hva ønsker egentlig hunden min?

Verktøy på tur

Bruk en veltilpasset sele og ikke halsbånd. Hunden må ha mulighet til å bevege seg fritt uten press på steder som han ta skade. En Y-sele er å anbefale, da den holder skulderbladene helt frie.

Et leiebånd på 3-5 meter må til for at hunden skal få snuse på det den ønsker å snuse på. En undersøkelse viste at hunder snuser ca. 2,8 ganger mer når de har et langt bånd enn et kort bånd(1,5 meter). Snusing er så viktig for hundens nysgjerrighet! Hunder er laget for å snuse og du vil få en mer tilfreds hund hvis den får lov til det.

liten hund på tur

Hvordan utfører vi turen

  • Rutine-runde: vi går den samme runden ofte. Det er ikke så mange spennende og nye lukter og hunden blir ikke like sliten.
  • Føle egne skritt tilbake: du går til et punkt, snur og går samme vei tilbake. Dette kan være fint for nervøse hunder som kanskje ikke bruker nesa si så mye på tur. Det kan føles tryggere på vei tilbake, når dere allerede har gått der en gang, og forhåpentligvis vil hunden snuse mer. Tips: for lite snusing kan føre til depresjon.
  • Utforske nye områder: mye nye lukter og ting å se på. Dette vil gjøre hunden mer sliten. Husk at dere skal utforske i hundens tempo. 15 minutter kan være nok. Rutiner blir fort kjedelig.

Tips: regn turen i tid og ikke lengde. Gå sakte så hunden har mulighet til å få med seg alle luktene. Du kommer garantert til å få igjen av det i form av en mer sliten hund.

Hvor lang tur skal vi gå?

Det er mange ting som piller inn på lengden av turen. Alder, helse, mental helse, vær, osv. La gjerne hunden velge lende på turen og viser den tydelig at den ikke ønsker å gå lengre, respekter det. For voksne, sunne hunder, er 45-75 minutter ofte nok.

Last ned gratis Ebok om passeringstrening

Hvordan skal jeg legge opp turen?

Lag forskjellige temaer for turen.

Unngå å gjøre alt dette på en tur, det kan fort bli for mye. En eller to av disse punktene vil være nok. Husk: blir det mange nye opplevelser er det lurt å ta en hviledag før dere finner på noe nytt igjen.

Regler på tur

  • la telefonen være hjemme, eller sett den på lydløs
  • stopp når hunden stopper, gi den tid til å undersøke i sitt tempo
  • vis ting som kan interessere hunden, kanskje den overså noe spennende?
  • ikke gi hunden mange kommandoer, dette vil kun oppfattes som mas og det blir etterhvert vanskelig for hunden å ta eget initiativ
  • la hunden velge turen, hvor skal vi gå og hvor langt
  • gjør noen aktiviteter sammen

Til slutt: hvorfor går vi på tur med hunden? For hundens skyld! La den utforske, bruke sansene, spise noe den finner, grave, rulle i ekle ting, se i naboens hage, besøke hundevenner, osv.

Hva liker hunden din å gjøre på tur?

Legg igjen en kommentar

Handlekurv

Venteliste - Mental aktivisering

Registrer deg og få e-post når nye kurs settes opp på Kløfta.

Du vil kun motta e-poster relevant til kurset.