3 øvelser for bedre kontakt på tur

Hunden min hører ikke på meg når vi er ute. Hunden min er interessert i alt annet enn meg og jeg får ikke kontakt på tur. Hunden min blir som en annen hund når vi er ute. Kjenner du deg igjen?

Det er ingen tilfeldighet at kontakt på tur ble blogg-temaet denne gangen. Jeg får daglig spørsmål om hvordan man kan få bedre kontakt med hunden sin. I denne posten vil jeg ta for meg 3 øvelser som vil hjelpe med nettop dette.

Før du starter treningen så er det viktig å undersøke om det er andre underliggende årsaker til at du ikke får kontakt med hunden din. Hvis hunden din er redd for andre hunder eller mennesker, hvis den har smerter eller er syk, hvis den ikke vil ha godbiter i noen miljøer eller hvis den er veldig usikker så må du trene på andre måter først.

Det lønner seg å være med deg

hund og eier sammen

Tenk deg at det er en sirkel rundt deg, 1 meter fra deg. Hver gang hunden din kommer inn i den sirkelen skal du si «bra» og belønne med godis hunden din liker godt. Så fortsetter du turen og repeterer dette hver gang hunden kommer inn i sirkelen. Gradvis vil du se at hunden går mer i nærheten av deg på tur, fordi det lønner seg!

Jeg anbefaler at du virkelig overdriver dette på alle turene den neste uken. Deretter kan du gradvis belønne skjeldnere og skjeldnere. Ved å gjøre dette så endrer du vanene til hunden. Du slipper å be hunden om å gå i nærheten av deg, hunden vil gjøre det fordi det har lønnet seg å gjøre det så mange ganger.

Ikke fall for fristelsen å be hunden å gå ved deg eller trekke i båndet. Hvis du gjør dette vil treningen faktisk ta mye lengre tid. Øyekontakt er heller ikke viktig i denne treningen. Vi trener på at hunden skal ønske å gå nær oss, ikke at den skal se på oss. Ved å gjøre dette vil vi få en varig endring. Kult ikke sant?

Finn en skatt sammen

Hunder elsker å undersøke, snuse og spise noe godt. Dette skal vi bruke til vår fordel i denne øvelsen!

Når hunden ikke hører etter når du sier noe til den på tur, så er det ofte fordi det ikke har lønnet seg for den å høre etter tidligere. I denne øvelsen lærer vi hunden at det skjer noe veldig spennende når vi snakker. Les om hvordan hunder lærer her.

Uten at hunden din får det med seg så skal du miste noen godbiter i grøfta. Ett par skritt etterpå skal du si høyt «Wow, se her! Seeee hva jeg fant! Oi oi oi oi!» eller noe liknende samtidig som du går tilbake og peker der godisen ligger. Det viktigste er at du er engasjert og synes det er veldig spennende. Da er det større sjanse for at hunden din viser interesse.

Når du har gjort dette noen ganger vil du som regel kunne dempe intensiteten noe. Varier gjerne hva du sier slik at det er det at du snakker som er spennende, ikke nødvendigvis hva du sier. Varier også på godbitene. Variasjon er med andre ord veldig nyttig i denne øvelsen!

«Kom» er supergøy!

hund som kommer på innkalling

Kunne du tenke deg en hund som kommer når du sier «kom»? Jeg sier ikke at øvelsen i seg selv vil gi en hund som kommer i alle situasjoner, men den vil være en god hjelp. Ønsker du flere tips til innkalling kan du lese denne blogg-posten. 

I denne øvelsen skal du virkelig teste hvor rask du kan være! Se for deg en firkant. Mellom hvert hjørne skal det være 2-5 meter (liten hund=kort avstand, stor hund=stor avstand). Du starter øvelsen ved å legge ned en godbit også løpe videre til neste punkt. Hunden vil da finne og spise godbiten mens du løper. Når hunden løfter på hodet etter å ha spist godbiten, sier du «kom» og legger ned en godbit der du står. Når hunden har kommet bort til deg, løper du til neste punkt mens hunden finner og spiser den godbiten. Også fortsetter du slik 4-8 ganger.

Denne øvelsen lærer hunden din at det er kjempegøy å komme når du sier «kom», og at det som skjer når den kommer er enda mer gøy! Jeg anbefaler å ikke trene alt for lenge på denne øvelsen. Maks 8 repetisjoner er mer enn nok. Grunnen til dette er at vi vil ikke gjøre øvelsen for vanlig. Vi vil at hunden skal tenke «Yes! Endelig! Den øvelsen igjen!» når den hører «kom».

Klar for å lære enda mer?

Bli med på nettkurset «30 dager til bedre kontakt på tur» og få de samme resultatene som Beata:

"Jeg og Rico vil takke deg så mye. Endelig koser vi oss på tur.
Vi var på flere kurs, jeg har lest flere bøker. Man blir forvirret.
Etter jeg gikk på ditt nettkurs, forandret alt seg på få dager.
Jeg er mer avslappet, og Rico også.
Jeg anbefaler veldig.
Tusen hjertelig takk."
Beata og Rico

6 hendelser på “3 øvelser for bedre kontakt på tur”

  1. Hei! Det er umulig for meg å svare på. Vi må finne ut hvorfor de bjeffer, hva som motiverer de og mye mer. Ønsker du å ta tak i dette så ta gjerne kontakt. Jeg har selv 2 chihuahua som bjeffet på alt og alle før, så har god erfaring med rasen og denne utfordringen. Hører fra deg 🙂
   Hilsen Stina

 1. Hunden min trekker så fælt😅 han er lydhør, kommer på «kom» reagerer på kontaktlyd og kommer «på plas». Men det er liksom av eller på i trekk, full stopp eller full fart frem. Dette er i kort bånd for typ tissetur etc, ikke så ille i langline. Han kan også «gå bak» i bratte nedoverbakker.
  Men likevel får vi ikke slutt på trekking🙈
  Trener agility og går mest fritt på turer (når d ikke er båndtvang) så vi har ikke hatt mye fokus på dette, men blitt ekstremt nå i sommer- han er 15 mnd border collie. Noen tips??😅

  1. Ville begynt gå pent i bånd treningen inne uten bånd eller i hagen med langline og belønnet for at han går ved deg 🙂 Vanskelig å gi lange, gode svar her.
   Hilsen Stina

Legg igjen en kommentar

Handlekurv

Venteliste - Mental aktivisering

Registrer deg og få e-post når nye kurs settes opp på Kløfta.

Du vil kun motta e-poster relevant til kurset.